Ραδιοερασιτέχνες εκτάκτων αναγκών...υπάρχουν παντού και τους χρειαζόμαστε!!!


Όλοι θυμόμαστε τον τυφώνα Κατρινα που έπληξε πριν χρόνια τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες με αποτέλεσμα 1800 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι είχαν εξομολογηθεί τότε ότι θα είχαν πολύ περισσότερα θύματα αν δεν υπήρχαν οι ραδιοερασιτέχνες, οι οποίοι βοήθησαν στον να γεφυρωθούν ασυρματικά διαφορετικές υπηρεσίες διάσωσης μεταξύ τους (στρατός, red cross, λιμενικό, πολιτική προστασία κλπ). Επίσης παραδέχτηκαν ότι αν υπήρχε καλύτερος συντονισμός με τους ραδιοερασιτέχνες ενδεχομένως να είχαν σωθεί αρκετά από τα θύματα.
Από τότε οι Αμερικάνοι έχουν δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη κρατικού ασυρματικού δυκτιου εκτάκτων αναγκών και αυτή την φορά έχουν συμπεριλάβει επίσημα και τους ραδιοερασιτέχνες (ham aid) των οποίων η βοήθεια κρίνεται αναγκαία για την αντιμετώπιση καταστροφών τέτοιας έκτασης.
Το ham aid είναι ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την ARRL ύψους 100.000 δολαρίων, για την ανάπτυξη κινητού συντονιστικού κέντρου εκτάκτων αναγκών έτσι ώστε οι εθελοντές ραδιοερασιτέχνες να μπορούν να προσφέρουν καλύτερα τις υπηρεσίες τους.
Τα πιο πάνω τα έγραψα γιατί σε λίγες ώρες ετοιμάζεται να χτυπήσει ο τυφώνας Ισαακ τις ίδιες περιοχές που είχε πλήξει και ο Κατρίνα. Αυτή τη φορά οι αμερικάνικες υπηρεσίες διάσωσης θα είναι καλύτερα συντονισμένες αλλά και οι Αμερικανοί ραδιοερασιτέχνες, οργανωμένοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα είναι εκεί για να βοηθήσουν όπως μόνο αυτοί ξέρουν, έτσι ώστε να μη γίνει ο Ισαακ ένας δεύτερος…Κατρίνα…

Σχετικά άρθρα απο τον ηλεκτρονικό τύπο...