Η τουρκική κυβέρνηση «φιμώνει» τους ραδιοερασιτέχνες ανακαλώντας 3.213 άδειες

Η φίμωση στο πλαίσιο της «εκκαθάρισης» από το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζεται, καθώς σήμερα έγινε γνωστό από το Ανώτατο Δικαστήριο πως αφαιρέθηκαν οι άδειες 3.213 ραδιοερασιτεχνών οι οποίοι -σημειωτέον- προστατεύονται από νόμους του διεθνούς δικαίου. Όλες οι μεταδόσεις έχουν διακοπεί.

Στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος που σημειώθηκε το βράδυ της 15ης Ιουλίου, πολλά είναι εκείνα που άλλαξαν στην Τουρκία.

Τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές άδειες έχουν ανακληθεί, ενώ στο στόχαστρο μπήκαν τώρα και οι ραδιοερασιτέχνες. Ο αριθμός τους δεν είναι μεγάλος, όμως σύμφωνα με την ιστοσελίδα trac.org φαίνεται πως 3.000 περίπου άδειες ανακαλούνται, μετά από διαταγή της κυβέρνησης Ερντογάν.

«Όποιος εκπέμπει εκτός Τουρκίας χωρίς άδεια, θεωρείται πειρατής» είπε ο Ερντογάν. Στο μεταξύ το Ανώτατο Δικαστήριο, ειδικό για τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές άδειες, έχει ήδη ανακαλέσει περίπου 20 εξ αυτών.

Ο τουρκικός οργανισμός «Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC)» είναι εθνικός, μη κερδοσκοπικός και ιδρύθηκε το 1962. Εδράζει στην Κωνσταντινούπολη με τουλάχιστον 44 κέντρα σε όλη την Τουρκία. Τώρα, με εντολή Ερντογάν, έχει κλείσει…

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ραδιοερασιτέχνες ουδεμία σχέση έχουν με τους ραδιοπειρατές. Οι πρώτοι λαμβάνουν άδειες επίσημα από τα κατά τόπους υπουργεία Επικοινωνιών.

Στον δρόμο που χάραξε ο Μαρκόνι, ο πρώτος διδάξας, οι ραδιοερασιτέχνες επικοινωνούν μεταξύ τους με δικούς τους πομπούς. Ο ραδιοερασιτεχνισμός δεν αποτελεί απλώς ένα χόμπι για προσωπική ευχαρίστηση, καθώς σε καιρούς κρίσης, φυσικών καταστροφών και ούτω καθ’ εξής οι ραδιοερασιτέχνες έχουν βρεθεί στην «πρώτη γραμμή» συντελώντας καταλυτικό ρόλο με παρεμβάσεις τους στη διάσωση ανθρώπων.

πηγή: http://www.zougla.gr/